Monday, July 7, 2014

Ketam Black Pepper



Ketam Black Pepper


Bahan-Bahan:
3 ekor Ketam (tak kira ketam…ketam nipah, ketam minyak, ketam bunga, ketam lembut)
2 inci Halia (dihiris halus memanjang)
3 ulas Bwg putih (dicincang)
2 ulas Bwg kecil (dicincang jugak)
1 sudu makan Lada Hitam (ditumbuk kasar) Sos Tiram
Sos Cili
Sos Black Pepper
Gula
Minyak

Cara:
1) Tumis Halia, Bwg Putih & Bwg Merah sampai naik bau
2) Masukkan semua sos yang kat atas tu
3) Masukkan juga lada hitam yg dah ditumbuk
4) Masukkan ketam
5) Kacau biar sebati dan kemudian ditutup sekejap biar isi ketam masak
6) Lebih kurang 10-15 minit tu dah boleh tutup api (seafood biar masak betul..elak kolestrol)
7) Garam tak perlu sebab semua sos tu dah masin. 

No comments:

Post a Comment