Monday, July 7, 2014

KETAM MASAK LEMAK CILI API DENGAN PUCUK PAKU



KETAM MASAK LEMAK CILI API DENGAN PUCUK PAKU

BAHAN
Bahan A:
20 tangkai cili api (kalau tak suka pedas boleh kurangkan)
4 biji bawang merah
2 biji bawang putih
1 inci kunyit hidup
Daun kunyit (kalau dapat bunga kunyit lagi best)

Tumbuk halus semua bahan diatas kecuali daun kunyiti.

Bahan B :
10 ekor ketam
250ml santan pekat
500 ml santan cair
garam
gula

Bahan C:
Pucuk paku- dicelor, toskan

CARA MEMASAK:
Masukkan bahan A, santan cair ke dalam periuk
Didihkan
Setelah mendidih masukkan ketam
Tambah dengan garam dan gula secukup rasa
Didihkan
Masukkan santan pekat dan daun pucuk paku
Masak sehingga betul-betul masak dengan sentiasa mengacau supaya tidak pecah minyak
Setelah itu, sedia untuk dihidangkan

Tambahan…
Pucuk paku  boleh diganti dengan sebarang pucuk2 ulaman..pucuk ubi ke…. Belimbing besi ke..
Ketam juga boleh ditukar dengan udang galah ke….

1 comment:

  1. BetMGM is offering new players $5 no deposit bonus for
    BetMGM offers new players $5 no 군포 출장안마 deposit bonus for new players - 서산 출장안마 $5 no deposit bonus for New 평택 출장마사지 Jersey - Use this bonus to 공주 출장샵 try out your 수원 출장샵 favorite online sportsbook!

    ReplyDelete