Wednesday, July 2, 2014

Sambal Ghaut udang petai



Sambal Ghaut udang petai



Bahan-bahan
  • 150 gm udang segar
  • 50 gm petai - dibelah dua
  • 5 sudu makan cili kering - dikisar
  • 2 ulas bawang besar – dimayang kasar
  • 3 ulas bawang putih - dimayang halus
  • 1/2 cawan air
  • garam secukup rasa
  • sedikit minyak
Cara-cara
  1. Tumiskan petai dengan minyak dan di campur ¼ cawan air. Tumis hingga lembut atau habis air. Angkat dan asingkan.
  2. Tumis bawang dan bawang putih hingga wangi, kemudian masukkan cili kering yang dikisar..Biarkan sehingga naik minyak dan masak.
  3. Masukkan petai, udang  dan 1/2 cawan air.Kacau seketika dan biarkan sehingga kuah menjadi agak pekat.
  4. Akhir sekali masukkan garam dan gula secukup rasa.Biarkan mendidih dan bolehlah diangkat.

No comments:

Post a Comment