Sambal
Ghaut udang petai
Bahan-bahan
- 150 gm udang segar
- 50 gm petai - dibelah dua
- 5 sudu makan cili kering - dikisar
- 2 ulas bawang besar – dimayang kasar
- 3 ulas bawang putih - dimayang halus
- 1/2 cawan air
- garam secukup rasa
- sedikit minyak
Cara-cara
- Tumiskan petai dengan minyak dan di campur ¼ cawan air. Tumis hingga lembut atau habis air. Angkat dan asingkan.
- Tumis bawang dan bawang putih hingga wangi, kemudian masukkan cili kering yang dikisar..Biarkan sehingga naik minyak dan masak.
- Masukkan petai, udang dan 1/2 cawan air.Kacau seketika dan biarkan sehingga kuah menjadi agak pekat.
- Akhir sekali masukkan garam dan gula secukup rasa.Biarkan mendidih dan bolehlah diangkat.
No comments:
Post a Comment