Maaflah.... resepi ni resepi mak
dia buat tak pernah ada sukatan....
yang mak selalu buat macam ni.....
bahan-bahan...
anika jeruk/buah buahan kering/asam (tak kira jenis)
bawang putih
bawang merah
bawang besar
halia
cili kering/ giling
minyak masak
gula
garam
cuka makan
cara-cara memasak...
mak tumis bawang putih , bawang dan halia...bawang kecik dan halia ajer kena
hiris halus....bawang putih dan bawang besar belah 4 ajer.....dah wangi masukkan
cili....
cili kena masak lama sampai betul betul masak.....lepas tu masukkan
gula....hari tu guna sekilo lebih gula n cuka sebotol...dan masukkan
garam
lepas cili tu sejuk baru masukkan jeruk-jeruk, buah buahan kering dan n asam....
gaulkan...
boleh terus makan tapi lebih sedap lagi selepas 2-3 hari sebab cili dan jeruk2 telah sebati
No comments:
Post a Comment