Monday, October 8, 2012

Acar Buah

Maaflah.... resepi ni resepi mak
dia buat tak pernah ada sukatan....

yang mak selalu buat macam ni.....

bahan-bahan... 

anika jeruk/buah buahan kering/asam (tak kira jenis)
bawang putih
bawang merah
bawang besar
halia
cili kering/ giling
minyak masak
gula
garam
cuka makan


cara-cara memasak...

mak tumis bawang putih , bawang dan halia...bawang kecik dan halia ajer kena hiris halus....bawang putih dan bawang besar belah 4 ajer.....dah wangi masukkan cili....


cili kena masak lama sampai betul betul masak.....lepas tu masukkan gula....hari tu guna sekilo lebih gula n cuka sebotol...dan masukkan garam


lepas cili tu sejuk baru masukkan jeruk-jeruk, buah buahan kering dan  n asam....


gaulkan...


boleh terus makan tapi lebih sedap lagi selepas 2-3 hari sebab cili dan jeruk2 telah sebati

No comments:

Post a Comment