BAHAN-BAHANNYA :-)
1 cekak batang
keladi (ada jual di pasar tani atau pasar basah)
Daun
kesom
1 kuntum
bunga kantan, belah 2
3 keping
asam gelugor/keping
Garam dan
gula secukup rasa
Air Asam
Jawa
Air
secukupnya
BAHAN KISAR HALUS :-)
10 tangkai
cili kering( dipotong kecil, direndam air panas)
1/2 inci
kunyit hidup
4 biji
bawang merah
2 ulas
bawang putih
1 inci belacan
1 camca
besar ikan bilis, rendam sekejap dan toskan
CARA MEMBUATNYA :-)
- Batang keladi yang perlu disiat kulit luarnya, kemudian kerat pendek. Celur dalam air panas yang diletak 1 keping asam gelugor hingga batangr keladi sedikit lembut. Toskan dan batang keladi yang dicelur perlu dibasuh besih..
- Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar halus hingga terbit minyak. Tuang air secukupnya, kacau dan biar mendidih. Masukkan air asam jawa, daun kesom dan bunga kantan.
- Masukkan batang keladi. Biar mendidih perlahan. Tambah sedikit garam dan gula atau secukup rasa. Masak sehingga lembut. Masukkan asam keeping jika mahu lebih masam.
No comments:
Post a Comment