8 ulas bawang merah - dikisar
4 ulas bawang putih - dikisar
10 tangkai cili kering - dikisar
1 cwn udang kering - direndam n dikisar
1 cawan rempah kari daging
1 kg santan
2 inc halia - dititik
3 kpg asam keping
garam dan gula secukup rasa
1/2 kg daging/ayam
4/5 ekor ketam
fishball/fishcakes
kerang
tauhu sponge yg dah goreng
Bahan dimakan bersama
Mee kuning
Sawi (dicelur)
Tauge
Telur rebus
Daun sup dan daun bawang - dihiris halus
Bawang goreng
Limau kasturi
Cili Jeruk - jika suka
Tumis bahan yg dikisar hingga garing dan naik bau.
Masukkan rempah kari
daging yg tlh dibancuh dgn air.
Masukkan air
dan biar ia didih.
Masukkan daging/ayam dan biar hingga daging empuk.
Kemudian masukkan santan dan asam keping dan
biar hingga merenih.
Masukkan ketam, kerang dan fishball/fishcakes.
Masukkan
garam dan gula secukup rasa.
Akhir sekali masukkan tauhu sponge.
Biarkan kuah mendidih
Sedia dihidangkan
Mee Kari ni di makan bersama mee kuning, timun, tauge, telur, taburan
bawang goreng dan hirisan daun sup dan daun bawang. Perahkan limau kasturi
untuk mendapatkan rasa dan aroma yg enak... kalau nak lagi pedas
bolehlah dimakan bersama cili jeruk.
No comments:
Post a Comment