Wednesday, October 3, 2012

Mee Kari

8 ulas bawang merah - dikisar
4 ulas bawang putih - dikisar
10 tangkai cili kering - dikisar
1 cwn udang kering - direndam n dikisar
1 cawan rempah kari daging
1 kg santan
2 inc halia - dititik
3 kpg asam keping
garam dan gula secukup rasa
1/2 kg daging/ayam
4/5 ekor ketam
fishball/fishcakes
kerang
tauhu sponge yg dah goreng

Bahan dimakan bersama
Mee kuning
Sawi (dicelur)
Tauge
Telur rebus 
Daun sup dan daun bawang - dihiris halus
Bawang goreng
Limau kasturi
Cili Jeruk - jika suka

Tumis bahan yg dikisar hingga garing dan naik bau.
Masukkan rempah kari daging yg tlh dibancuh dgn air.
Masukkan air dan biar ia didih.
Masukkan daging/ayam dan biar hingga daging empuk.
Kemudian masukkan santan dan asam keping dan biar hingga merenih.
Masukkan ketam, kerang dan fishball/fishcakes.
Masukkan garam dan gula secukup rasa.
Akhir sekali masukkan tauhu sponge.
Biarkan kuah mendidih
Sedia dihidangkan

Mee Kari ni di makan bersama mee kuning, timun, tauge, telur, taburan bawang goreng dan hirisan daun sup dan daun bawang. Perahkan limau kasturi untuk mendapatkan rasa dan aroma yg enak... kalau nak lagi pedas bolehlah dimakan bersama cili jeruk.

No comments:

Post a Comment