Wednesday, October 3, 2012

Masak Tempoyak Ikan Patin

Satu ekor ikan patin
2 ulas kunyit hidup (ditumbuk halus)
15 biji cili api (ditumbuk halus)
2 senduk tempoyak (agak2, nak pekat letak lebih lagi)
2 ikat daun kesum(jika suka)
2 ikat bunga kantan(jika Suka)
1 helai daun kunyit
3 cawan air (ikut kepekatan)
garam (ikut rasa)
gula (ikut selera)

Cara-cara

1. ikan disiang dan dibasuh dengan asam jawa/limau nipis untuk menghilangkan bau hanyir ikan.
2. Kunyit hidup dan cili api ditumbuk halus dan digaulkan dengan tempoyak tadi masukkan kedalam periuk yang diletakkan air dan gaul sehingga rata , letak atas api dan biar 3 minit baru masukkan ikan yang terlebih dahulu dibersihkan, masukkan daun kunyit, (bunga kantan, daun kesum jika suka) tadi, sambil itu masukkan garam, jangan terlampau masin dan masukkan gula sikit.
3. Cadangan Hidangan: sedap dimakan panas dengan nasi putih, amat menyelerakan.

Nota: Kalau nak ganti  ikan patin ni dengan ikan baung pun boleh, sedap juga, dan sebarang ikan sungai juga sedap. Jika tiada ikan, udang pun boleh dijadikan bahan.

No comments:

Post a Comment