Bahan-bahan
- 1 kilogram siput sedut
- 1/2kg santan
- 1 ikat batang keladi – di potong kecil dan di celur
- 1 batang serai
Bahan
Dikisar:
- 10 bji cili api
- 2 biji cili merah
- 3 biji bawang merah
- 1/2 inci kunyit hidup
- Garam secukup rasa.
Cara
Membuatnya
- Potong belakang siput dan cuci bersihkan.
- Masukkan serai yang dititik dan santan dan Bahan yang dikisar ke dalam periuk.
- Tambahkan air jika terlalu pekat.
- Masakkan bahan-bahan itu sehingga mendidih dan masukkan batang keladi.
- Masukkan siput sedut (Nota : Selalulah kacau bahan-bahan itu untuk mengelakkan santan tu mengeluarkan taik minyak, nanti cepat basi)
- Masakkan sehingga mendidih.
- Sedia dihidangkan mengikut kesukaan anda.
No comments:
Post a Comment