Friday, October 5, 2012

Masak Lemak Cili Api Siput Sedut dengan Batang Keladi



Bahan-bahan
  • 1 kilogram siput sedut
  • 1/2kg santan
  • 1 ikat batang keladi – di potong kecil dan di celur
  • 1 batang serai
Bahan Dikisar:
  • 10 bji cili api
  • 2 biji cili merah
  • 3 biji bawang merah
  • 1/2 inci kunyit hidup
  • Garam secukup rasa.
Cara Membuatnya
  1. Potong belakang siput dan cuci bersihkan.
  2. Masukkan serai yang dititik dan santan  dan Bahan yang dikisar ke dalam periuk.
  3. Tambahkan air jika terlalu pekat.
  4. Masakkan bahan-bahan itu sehingga mendidih dan masukkan batang keladi.
  5. Masukkan siput sedut (Nota : Selalulah kacau bahan-bahan itu untuk mengelakkan santan tu mengeluarkan taik minyak, nanti cepat basi)
  6. Masakkan sehingga mendidih.
  7. Sedia dihidangkan mengikut kesukaan anda.

No comments:

Post a Comment