Friday, October 5, 2012

Sambal Tumis Sotong Kembang

Bahan bahannya
  • 3 ekor sotong kembang
  • 3 senduk cili kering yg dikisar
  • 12 biji bawang merah - dikisar
  • 3 biji bawang besar - dihiris
  • 3 biji bawang putih - dikisar
  • 2 inci belacan bakar 
  • 1/2 cawan air asam jawa
  • 6 sudu makan gula
  • garam secukup rasa
  • Minyak untuk menumis
CARA MEMBUATNYA
  1. Sotong di potong ikut sesuka hati kita. 
  2. Dah dibersihkan toskan. 
  3. Masukkan ia dalam kuali dan masaklah sehingga keluar semua air sotong. 
  4. Kacaukan dan bila dah kering airnya keluarkan sotong tu.  
  5. Kisarkan Cili kering, bawang merah,bawang putih dan belacan. 
  6. Tumiskan bahan-bahan tersebut sehingga pecah minyak. 
  7. Masukkan sotong dan dimasak dengan api sederhana
  8. Apabila sotong telah lembut masukkan garam secukup rasa.
  9. Masukkan gula.
  10. Masukkan air asam jawa.
  11. Akhir sekali masukkan bawang besar yang dihiris.
  12. Biarkan  seketika.
Sotong akan jadi keras jika air asam jawa dimasuk terlalu awal.


Petua mengembangkan sotong kering
Selain merendam sotong kering dengan menggunakan ubat yang dijual di kedai boleh juga gunakan Air Aiskrimsoda untuk merendam sotong. Ini akan memberikan lebih perisa kepada sotong kering tersebut selain dari lebih melembutkannya.

No comments:

Post a Comment